fbpx
Oldal kiválasztása

Nagyon sokan foglalkoznak weboldalak készítésével ma Magyarországon, éppen ezért sem mindegy, hogy a végén kit választasz a céges weboldalad elkészítésére, felújítására.

Sok visszajelzést kaptunk egyébként az ügyfeleinktől, hogy nagyon nehéz volt dönteni, és milyen jó lenne egy lista azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor választ az ember.

Vágjunk is bele!

1. Milyen rendszerben készíti(k) a weboldalt?

Triviális kérdésnek tűnhet, de sokan át sem gondolják ezt, mielőtt választanak weboldal készítőt.

Van szoros együttműködésünk az egyik hazai hirdetési ügynökséggel, és ők is megerősítették: Sokan bele sem gondoltak, mennyi szívás lesz egy egyedi fejlesztésű weboldallal, amikor például hirdetni akarjuk, vagy akár csak mérőkódokat elhelyezni benne.

Szóval az egyik lehetőség az egyedi fejlesztés

Ez a weboldal készítés legkézenfekvőbb változata, amikor egy programozó leül, összerak egy kódhalmazt, és az megjelenik majd valahogy a neten. Mi például ezt középiskolában tanultuk is informatika órán, mondjuk abban nem volt sok köszönet, szóval kevés maradt meg belőle.

Az egyedi fejlesztés legnagyobb hátránya, hogy senki nem tud hozzányúlni azon kívül, aki készítette az oldalt – és nem is akar. A legtöbb fejlesztő ugyanis (tisztelet a kivételnek) vagy igénytelenül, vagy egyedi elgondolással rakja össze a kódokat, ezért más fejlesztő nagyon nehezen fog tudni bármit kezdeni az összerakott kódhalmazzal.

Ebből következik, hogy ha egy fejlesztő elkészít egy weboldalt, akkor nagy valószínűséggel bármilyen módosításra lesz szükség rajta, rá lesz szükség hozzá. Ez komoly probléma többek között marketing szempontból is.

Ahogy fejlődik az online marketing, egyre többet kell változtatni, kísérletezni a weboldalon, a hirdetésekben, sőt még a stratégián is. Ennek elég komoly gátat szabhat, ha az ember nem tud hozzányúlni a saját weboldalához.

Joomla, Drupal, honlap.hu, Wix – egész jó rendszerek, amit kevesen ismernek

A következő szint az, amikor találsz egy ismerőst, akinek van weboldala, és ő valamilyen ‘ritkább rendszerben rakta össze a saját weboldalát is. (esetleg ilyen weboldal készítőt találsz, aki ezekben dolgozik)

Megkéred, hogy segítsen összerakni a weboldalt ebben a rendszerben, mert tetszik az övé, vagy a referenciái szépek.

Két probléma van a fenti rendszerekkel:

  1. Kevesen használják, így szintén elköteleződsz az oldal készítője felé, ha bármilyen változtatásra lenne szükséged. Mivel kevesen használják, megtanulni is nehezebb YouTube videókból pl., hiszen jóval kevesebb anyag érhető el róla, mint egy WordPress-ről pl.
  2. Komoly határai vannak. Mivel kevesen használják, keveset is fejlesztik őket (ez alól a Wix kivétel, de az egy nemzetközi weboldal készítő, és kevés magyar kivitelező használja).

Webshop esetén Shoprenter, Unas, egyéb magyar rendszerek

A fenti 2 magyar webshoprendszert egész sokan használják, a legnagyobb hátrányuk az, hogy nem igazán lehet a saját képedre formálni.

Ha valamit nehéz átalakítani, formázni, akkor csak problémád lesz vele a későbbiekben. Több ügyfelünk van, akiknek korábban Shoprenter / Unas webshopjuk volt, és ég és föld a különbség ahhoz képest, hogy mennyire lett alakítható a weboldaluk.

WordPress – ez mindent visz

A végére hagytuk azt, ami szerintünk a legjobb megoldás – ha WordPress-ben készítteted el a weboldalad. Többek között mi is ebben dolgozunk.

Mivel a WordPress motort használják a legtöbben a meglévő megoldások közül, ezért ezt is fejlesztik a leggyorsabban. Nincs jobb bizonyíték a megbízhatóságát illetően, mint az, hogy a Facebook és a Coca Cola is használja bizonyos oldalain.

A WordPress könnyen kezelhető lesz számodra, ezért nem kell folyton fejlesztői óradíjat fizetned, ha alakítani kell a weboldalon, vagy csak leszedni 1-2 terméket, és feltölteni újakat. Alkalmas szolgáltató weboldalhoz, webshophoz (WooCommerce bővítménnyel), vagy egy szimpla bemutatkozó weboldalhoz is tökéletes.

Ami már csak hab a tortán, hogy a legmodernebb marketingeszközök használatára is tökéletesen alkalmas.

Ilyen boldog leszel, amikor látod hogy működik a WordPress-es weboldalad

2. Mennyire lehetnek egyedi kéréseid?

A legerősebb érv általában az egyedi fejlesztésű weboldalak mellett, hogy 100%-ig testre lehet szabni.

A probléma ezzel az, hogy biztosan ismered a fejlesztők 10-20 000 forintos óradíját. Ha egyszer elkezdenek egy problémára egyedi megoldást gyártani, ki tudja, hol áll meg az a bizonyos óra. Ez a nagy multik játszótere az biztos.

Ha összehasonlítjuk az egyedi fejlesztést a Joomla, Wix, vagy akár Shoprenter szerű megoldásokkal, akkor gyorsan rájövünk, hogy ezekben a rendszerekben nem igazán megvalósíthatóak az egyedi kérések (vagy nagyon komoly akadályokba fogunk ütközni).

Jó megoldást itt is a WordPress weboldalak részéről találunk. Egyrészt a WP-nél (WordPress rövidítve) rengeteg úgynevezett bővítmény elérhető, ami pont az ilyen egyedi kérések kielégítésére lett létrehozva. Ezek között van foglalási rendszertől hírlevél szoftverig minden – szóval elég tág a skála. Mi ezen túl pedig saját fejlesztővel is dolgozunk, így ha valami tényleg megoldhatatlannak tűnő akadályba ütköznénk, azt egyszerű programozással fogjuk tudni kiküszöbölni.

3. Milyen gyorsan dolgozik az illető / cég?

Lehet, hogy tegnapra szeretnéd a weboldalt, de az is előfordulhat, hogy ráér, ha 2 hónap múlva lesz kész – itt nagyon változóak az igények.

Ez dolog biztos: Szeretnéd mielőbb látni az első változatot. Egyrészt, hogy le tudd adni az apró módosítási igényeid, másrészt meg már Te is várod az új webes megjelenésed – szeretnéd már megosztani az ismerősökkel, kollégákkal, és főleg a vevőkkel.

Vannak olyan weboldal készítő cégek, akik 3-4 hónapos határidőkkel dolgoznak, ráadásul még várólista is van, szóval nem tudnak rögtön nekiállni a munkának. Ezzel az a baj, hogy húzzák az időd, nem tudsz haladni a vállalkozásoddal.

Mi ezért vezettük be a 2 hetes határidőnk. Általában ennyi idő kell, hogy elkészüljünk mindennel, de nem szeretnénk téged megváratni.

4. Ki fog hozzányúlni a weboldalhoz?

Ahogy feljebb már említettem, ez fontosabb kérdés, mint gondolnád.

Képzeld el, hogy webshopod van, és az egyik terméked elfogyott, de nem tudsz frissíteni az oldalon, mert a fejlesztő 2,5 munkanapja el van tűnve, nem elérhető. (Sokszor hallottuk fejlesztőkről, hogy hetekre, hónapokra eltűnnek.)

Ugyanez lehet a helyzet, ha szolgáltató vagy, és tartasz egy online tréninget pl., amit nem tudsz meghirdetni a programozód nélkül.

Ezeket a helyzeteket szeretnéd messziről elkerülni.

A WordPress-ben az is jó, hogy kismillió anyag elérhető a neten róla ingyen is (YouTube, blogok). Egy-egy weboldal átadásakor mindig adunk lehetőséget egy rövid oktatásra is, ahol Te (vagy a munkatársad, alkalmazottad) megtanulod szerkeszteni a saját weboldalad – így már ránk sem lesz szükséged utána. Ha mégsem szeretnéd megtanulni, persze segítünk a továbbiakban is, nem engedjük el a kezed. 🙂

Konklúzió

Az egyértelmű, hogy nagy hatással lesz a céged életére egy (új) weboldal, éppen ezért nem mindegy, hogy kit bízol meg a készítéssel.

A fenti szempontok remélem, hogy segítettek egy átfogóbb képet kapni arról, miket érdemes figyelembe venned egy ilyen projekt kapcsán.

Ha pedig úgy érzed, szívesen bíznád ránk a weboldalad, töltsd ki a lenti form-ot, és Dávid kollégánk 48 órán belül keresni fog egy kötelezettségmentes beszélgetésre.


.